Videofilmen
Wat is belangrijk voor de aanschaf van een videocamera

 

Zoom

Digitale video camera’s hebben net als digitale fotocamera’s optische en digitale zoom. Digitale zoom is niets anders dan een vergroting in de camera van de pixels van het opgenomen plaatje (alsof je op je computer een plaatje vergroot). Dit is zeer nadelig voor de resolutie van de opname en dus voor de beeldkwaliteit. Ik raad je dan ook aan om niet naar deze waarde te kijken.

Optische zoom is echte zoom als gevolg van het verschuiven van lensdelen. Deze manier van zoomen behoudt de resolutie van de opname. Veel consumenten denken dat meer automatisch beter is. Dit is echter niet zonder meer waar. De vraag is even wat je wilt gaan doen met de optische zoom. Wanneer je vanaf grote afstand details wilt vastleggen (denk aan een kerkklok, overbuurvrouw, etc) of wanneer je heel specifieke hobby’s hebt (bijv. vogelen), dan is optische zoom belangrijk. Voor alledaags gebruik is 10x optische zoom meer dan voldoende en alle camera’s hebben dat.
Een nadeel van een groot optisch zoombereik is dat de opname last heeft van trilling van de hand. Als vuistregel kun je gebruiken dat een opname nog mooi stabiel is tot een maximum van 10x optische zoom. Daarboven wordt het gebruik van een statief bijzonder aanbevolen.


De sensor
1 of 3 CCD’s
De lens
Zoom
Beeldstabilisatie
Camcorders gebaseerd op miniDV
Voordelen
Nadelen
Aansluitingen op de computer
Camcorders gebaseerd op mini-DVD
Voordelen
Nadelen
Camcorders gebaseerd op HDD
Voordelen
Nadelen