Videofilmen
Wat is belangrijk voor de aanschaf van een videocamera

 

Nadelen

·

Gebruik van compressie maakt dat niet alle programma’s DVD schijfjes kunnen bewerken.

·

Gebruik van variabele bitrate (VBR) minder goed voor snel bewegende scènes.

·

Wanneer de HDD vol zit, is er een computer nodig om de camera te legen en weer te kunnen filmen. De meeste camera's hebben echter ook de mogelijkheid om nog te filmen op een geheugenkaart. Hiermee zou dit nadeel minder nijpend hoeven zijn.

·

De camera kan alleen analoog worden aangesloten op DVD/ HDD recorders (muv van de JVC lijn van 2007, deze beschikt over firewire).

·

Het is niet mogelijk om een opname snel aan iemand mee te geven zonder tussenkomst van een pc.

·

Niet universeel afspeelbaar (zoals DVD), hiervoor moet de opname worden overgezet.

Camcorders in high definition (alle media)

High Definition (HD) heeft een hogere resolutie dan het normale PAL signaal. Er zijn ongeveer 4x zoveel pixels beschikbaar waardoor de opname veel scherper wordt. Een van de officiële resoluties voor HD is de resolutie van 1920x1080 beeldlijnen. De meeste HDV camera´s nemen op in deze resolutie. Binnen het HD kamp bestaan er twee verschillende typen camera´s, HDV of AVCHD camera´s.

HDV

Dit is de standaard van de industrie voor het opnemen van HD signaal op een camera. Het gebruikt MPEG2 compressie zoals dat is omschreven in de HD standaard. Een voordeel hiervan is dat veel software programma´s hiermee overweg kunnen en dat ook het afspelen geen enkel probleem is. Huidige modellen die opnemen in HDV zijn de Canon HV10 en HV20, de Sony HC1, HC3, HC5 en HC7 en de JVC GZ HD7. Alleen de laatste maakt gebruik van een HDD, de andere zijn miniDV camera´s. Daarnaast is de JVC de enige die de echte 1920x1080 resolutie opneemt. De Canon en de Sony´s nemen anamorf op in 1440x1080. Daarnaast nemen alle camera’s op in een interlaced signaal waarbij even en oneven lijnen om beurten worden getoond. De Canon HV20 is de enige camera die een progressive signaal kan opnemen waarbij alle beeldlijnen gelijktijdig zichtbaar zijn.

AVCHD

Naast het standaard HDV kamp hebben Sony en Panasonic een nieuwe standaard uitgevonden. Advanced Video Codec High Definition. Deze codec maakt gebruik van MPEG4 en is dus efficiënter in de opslag dan het standaard HDV signaal. Nadeel van deze methode is dat er een krachtige PC nodig is en dat er momenteel weinig programma´s en randapparatuur beschikbaar is dat overweg kan met deze codec. Momenteel biedt alleen mainconcept een plugin voor Adobe Premiere Elements om AVCHD te bewerken. Sony en Panasonic hebben aangegeven dat alle blue-ray apparaten AVCHD kunnen afspelen. Het voordeel van deze standaard is dat er high definition materiaal kan worden getoond op Blue Ray spelers in plaats van dat er dure BR schijfjes aangeschaft dienen te worden.

Accessoires

Starterskits

Een videocamera wordt standaard nogal kaal geleverd. Geen van de huidige modellen wordt geleverd met een tas. De mini-DVD camera’s worden geleverd zonder mini-DVD en de miniDV camera’s worden geleverd zonder miniDV cassettes en zonder firewire kabel. Veel fabrikanten bieden een starterskit aan voor de camera’s. Deze bestaat uit een tasje en een extra accu voor de camera (en een miniDV/ mini-DVD). Of je een tweede accu nodig hebt is aan jezelf. In de meeste gevallen gaat de camera een klein uurtje mee op een accu.

Accu’s

Wil je een extra accu hebben voor de camera dan kun je vaak kiezen uit twee of drie verschillende modellen. Deze hebben een grotere capaciteit tov het standaard model. Bedenk jezelf hoe lang je maximaal op 1 accu moet filmen en kies de juiste accu hiervoor. Wellicht dat het met twee accu’s ook handig is om een externe acculader te kopen, zodat je de ene accu kunt opladen terwijl je met de andere filmt. Het gebruik van merkloze accu’s is geen enkel probleem, mits ze in staat zijn te werken met de nieuwste modellen. Met name Sony en JVC zijn er in de handel berucht om om eens in de zoveel tijd een nieuwe chip in de camera te plaatsen waardoor samenwerking met universele accu´s niet meer mogelijk is. Zij moeten de accu´s dan weer aanpassen aan deze nieuwe chip. Mijn advies voor merkloze accu´s is om een goed merk te kopen zoals Hahnel. Dit is een van de merken die een goede after sales aanbiedt op de accu´s, waardoor je zeker weet dat de accu werkt op jouw camera. Daarnaast leveren zij nog eens twee jaar garantie op de accu.

Microfoon

De ingebouwde microfoon van de camera is vaak weinig richtingsgevoelig en heeft een beperkt bereik. Door middel van een externe microfoon kun je de geluidskwaliteit aanzienlijk doen toenemen. Als je een camera gaat aanschaffen en je overweegt om een externe mic te gebruiken, let hier dan op bij aanschaf van de camera, want de fabrikanten halen steeds vaker deze aansluiting weg van de camera. De prijzen van externe mics kunnen uiteen lopen van een tientje tot een paar honderd euro.
Sony is op dit gebied een beetje eigenwijs en maakt gebruik van een hot shoe ipv een standaard mini-jack aansluiting. Daarnaast is het schoentje smaller dan bij normale camera´s. Het gevolg hiervan is dat je alleen originele Sony accessoires (lees duur) kunt aanschaffen.

Lamp

Sommige camera’s hebben een ingebouwde videolamp. Let erop dat zij zeker nuttig kunnen zijn, maar in een gemiddelde kamer geen enkel effect hebben. Er zijn in de handel ook losse lampen verkrijgbaar om de films in de avond een wat beter aanzien te geven. Voor simpel portretwerk kan volstaan worden met een lampje van een paar watt. Voor het verlichten van grotere ruimtes heb je lampen van 20 of 30 watt. Daarna ga je al snel naar complete studiesets en die vallen buiten dit topic. Lampen kunnen werken op batterijen (AA of AAA) of geleverd worden met een eigen accu. Let erop dat halogeen lampen heel veel energie vragen van de accu/ batterijen en dat de effectieve filmduur vaak is beperkt tot maximaal een half uur.

Filters

Een UV-filter kan op de lens van de camera geschroefd worden om de lens tijdens het filmen te beschermen. Mocht de camera vallen dan zal de filter de grootste klap opvangen en hoef je slechts het filter te vervangen ipv de frontlens van de camera. Een UV-filter kost tussen de 15 en 30 euro. Goede merken hiervoor zijn B&W en Hoya. In de gebruiksaanwijzing staat de filtermaat die je nodig hebt.

Statief

Bijna alle camera’s hebben aan de onderzijde een statiefschroefgat zitten. Deze maat is standaard en in principe kun je ieder statief hiervoor gebruiken. Er zit echter onderscheid tussen foto en video statieven. Een fotostatief moet namelijk ook in de portretstand te gebruiken zijn en een video statief weer niet. Let er bij aanschaf op dat het statief stevig is en dat bewegingen vloeiend gaan. Metalen statieven zijn te verkiezen boven plastic statieven uit het oogpunt van stevigheid en duurzaamheid.

Voordelen -nadelen opslagmedia camcorders

De laatste jaren bieden zich veel nieuwe camcorder systemen aan maar wat is nu het beste ?.

Onder de amateur camcorders kan je er reeds vinden voor minder dan 200€ tot enkele duizenden euro's,van standaard definitie tot hoge definitie met verschillende systemen zoals mini DV ,harde schijf,mini DVD.

In dit artikel zal ik proberen in het kort de voor en nadelen van de verschillende systemen opslagmedia weer te geven.

-MINI-DV-TAPE

Op een mini-DV-cassette kan precies één uur film in het formaat'DV' .In de consumenten camcorders wordt de tape langzaam verdrongen door alternatieve opslagmedia,maar de professionele filmers maken er nog graag gebruik van.

Voordeel-Goedkoop,hoge capaciteit,goede archiveerbaarheid,geringe compressie van het opslagformaat DV.

Nadeel-Overzetten naar de pc via firewire is tijdrovend,slijtage verschijnselen bij intensief gebruik.

-HARDESCHIJF-CAMCORDERS

In camcorders met standaardresolutie worden tegnwoordig harde schijven van 30 of 40 Gb gezet.Dit is genoeg voor 7 uur filmen aan één stuk in beste kwaliteit en in het veelgebruikte MPEG2 formaat,dat kan alleen met hardeschijfcamcorders.

Voordeel-Geen extra kosten voor opslagmedia,hoge capaciteit,nauwelijks storende geluiden door bewegende delen.

Nadeel-Bij lage kwaliteit ontstaan er artefacten,gevoelig voor schokken ,voor montage is er een krachtige pc nodig voor het vele rekenwerk die er nodig is om te monteren.

-DVD-CAMCORDERS

Op een mini DVD van 8 Cm kan 20 min. film in de beste MPEG2 kwaliteit.

Er zijn mini-dvd's in de formaten +R,-R,+RW,-RW en RAM.

Niet iedere camcorder kan overweg met al deze formaten.

Voordeel-Tijdrovende videomontage is niet nodig want de schijfjes kunnen meteen afgespeeld worden .

Nadeel-Beperkte capaciteit,duur,compatibiliteits-problemen door de verschillende dvd-formaten die de merken gebruiken.


De sensor
1 of 3 CCD’s
De lens
Zoom
Beeldstabilisatie
Camcorders gebaseerd op miniDV
Voordelen
Nadelen
Aansluitingen op de computer
Camcorders gebaseerd op mini-DVD
Voordelen
Nadelen
Camcorders gebaseerd op HDD
Voordelen
Nadelen