Videofilmen
Wat is belangrijk voor de aanschaf van een videocamera

 

De lens

De lens bepaalt een deel van de scherpte van de opname en laat een bepaalde hoeveelheid licht door. Helaas is het moeilijk om te zeggen op basis van de specificaties welke lens beter is. Laat je niet uitbuiten door commerciële trucjes van een merk als bijvoorbeeld Sony die adverteert met de naam Carl Zeiss , want de lenzen van Canon, JVC of Panasonic doen echt niet per definitie onder aan die van Sony. De enige manier om hier achter te komen is door het lezen van reviews . Wel zou je kunnen zeggen dat een groter stuk glas waarschijnlijk optisch beter is dan een kleiner stuk glas.

Het tweede aspect van de lens is de lichtsterkte. Dit wordt aangeduid met een zogenaamde “f” waarde. Hoe lager deze waarde, hoe meer licht er in de lens valt. Voor een verdubbeling van de lichtsterkte moet je de f-waarde delen door wortel 2. Dit betekent dat een lens met een lichtsterkte van F/1.4 tweemaal zo lichtsterk is als een lens met een lichtsterkte van F/2. (Het betreft hier de oppervlakte van een cirkel, vandaar de waarde wortel 2.) Veel camera’s gebruiken lenzen met een lichtsterkte van F/1.8, maar een duurder model kan bijvoorbeeld een lichtsterkte hebben van F/1.2. Hier nog een rijtje met het verloop van lichtsterktes (hele stops): F/1.0, F/1.4, F/2.0, F/2.8, F/4.0, F/5.6, etc. Op sommige objectieven worden 2 waardes genoemd voor de lichtsterkte. In dat geval is de eerste waarde voor de groothoekstand en de tweede voor de telestand.

Let overigens op dat de lichtsterkte waarschijnlijk meer wordt bepaald door de grootte van de chip dan door de lichtsterkte van de lens.


De sensor
1 of 3 CCD’s
De lens
Zoom
Beeldstabilisatie
Camcorders gebaseerd op miniDV
Voordelen
Nadelen
Aansluitingen op de computer
Camcorders gebaseerd op mini-DVD
Voordelen
Nadelen
Camcorders gebaseerd op HDD
Voordelen
Nadelen