Videofilmen
Wat is belangrijk voor de aanschaf van een videocamera

 

Aansluitingen op de computer

Om de videobeelden te streamen naar de computer gebruik je een firewire kabel. Deze zit meestal niet in de doos, maar dien je zelf aan te schaffen bij de camera. Laptops en desktops gebruiken twee verschillende type aansluitingen. Een desktop gebruikt een 6-pins aansluiting en een laptop een 4-pins aansluiting.

Als je de juiste kabel hebt gekocht, dan sluit je de camera aan op de PC en zet dan de camera aan op de weergave stand (playback of VCR) of op de PC stand (bij bijvoorbeeld Panasonic). Je ziet nu een ballontje opkomen in de taakbalk. Zet nu je capture programma aan (vaak niet meegeleverd met de camera), zoals het gratis te gebruiken Microsoft Windows Movie Maker. In dit programma kun je kiezen voor de optie “vastleggen vanaf videoapparaat”. De camera zal nu de beelden gaan afspelen terwijl de computer opneemt.
Nog even een paar kleine tips. Houd rekening met de grote hoeveelheid ruimte die een DV opname inneemt. 1 uur film is circa 13 GB aan data. Voor optimale snelheid en minste kans op frame drops, kun je de beelden het beste op een tweede fysieke HDD plaatsen (dus niet op een andere partitie, maar echt op een tweede HDD).
Waarom zit er dan toch een USB aansluiting op mijn camera hoor je sommigen al vragen. De reden hiervoor is vrij simpel, vaak heeft een camera met USB aansluiting een geheugenkaartslot om digitale foto´s mee te maken. Om deze foto´s van je camera af te halen gebruik je de USB kabel. Daarnaast kun je via USB de camera soms als webcam gebruiken.


De sensor
1 of 3 CCD’s
De lens
Zoom
Beeldstabilisatie
Camcorders gebaseerd op miniDV
Voordelen
Nadelen
Aansluitingen op de computer
Camcorders gebaseerd op mini-DVD
Voordelen
Nadelen
Camcorders gebaseerd op HDD
Voordelen
Nadelen